Veien til Yrkes-EM

I september i fjor ble Yrkes-NM arrangert i Sørlandshallen i Kristiansand. Vi intervjuet en spent Emma Straub som skulle delta innen helsearbeiderfaget. Hun endte like godt opp med å vinne førsteplassen! Nå forbereder hun og landslaget seg til Yrkes-EM som går av stabelen den 5.–8. september i Gdańsk i Polen.

Utøvere i en av konkurransene under Yrkes-NM. En person ligger på gulvet, og to personer hjelper til. Foto.
Emma i en av konkurransene under Yrkes-NM 2022. Foto: WorldSkills Norway

Gledelig overraskelse

Hun forteller selv at seieren var en gledelig overraskelse.

– Jeg følte ikke nødvendigvis at jeg gjorde det så innmari dårlig, men nivået var høyt, og jeg turte ikke å tenke på at det kunne gå min vei i det hele tatt. Det var utrolig spennende å være med på en slik konkurranse.

Ifølge Emma konkurrerte hun i tre ulike praktiske caser og en teoretisk skrivetest med fokus på sykdomslære.

Utdeling av medalje til vinnerne. Foto.
Utdeling av gullmedalje under Yrkes-NM 2022. Foto: WorldSkills Norway

Innholdsrik læretid

Til daglig er Emma lærling på St. Olavs hospital i Trondheim, og hun er akkurat ferdig med det første året av læretida. Det er en jobb hun trives godt i.

– Jeg virkelig elsker det! Som lærling får du en unik mulighet til å bli kjent med faget og lære masse. Jeg personlig har vokst veldig som person og funnet det jeg elsker å holde på med. Læretida er bygd opp slik at du gradvis får mer ansvar som sørger for en videreutvikling. Dette er veldig spennende. Det er kjempegøy!

Men hun kan også fortelle at hun har møtt på utfordringer underveis.

– I starten spesielt, men fortsatt synes jeg noen ganger det kan være litt kjipt å jobbe turnus, og ikke nødvendigvis ha fri samtidig som vennene mine som går en annen retning enn meg. Hvis man skal klare å stå i en jobb med slike ugunstige arbeidstider, er man avhengig av at man trives med det man jobber med.

Noe hun selv gir tydelig uttrykk for at hun gjør.

– Jeg har aldri kjent på en slik yrkesstolthet og arbeidsglede noen gang. Følelsen av å ha funnet det man liker å jobbe med, er helt fantastisk.

Masse forberedelse

Akkurat nå forbereder Emma seg til Yrkes-EM.

– Jeg har fått tildelt en ekspert som følger meg opp og som jeg jobber tett med. Hun heter Jenny-Marlen Skogeng Fossan, og vant VM i 2015. Det er stas å jobbe sammen med en verdensmester, og det er virkelig ikke hver dag man får en slik mulighet!

Emma har både deltatt på samlinger og trent sammen med treneren sin.

– Vi jobbet med caser, prosedyrer og har sett på tidligere oppgaver som er brukt i konkurranser. I august skal vi kjøre en generalprøve på St. Olavs, som en siste øving før vi reiser til Gdańsk. Da med publikum for å øve på den litt ubehagelige biten med stresset. Det blir veldig spennende.

Bjørnar Valstad er daglig leder for WorldSkills Norway. Hans rolle er blant annet å tilrettelegge slik at Yrkeslandslaget og deltakerne i internasjonale konkurranser får så gode forberedelser som mulig. Han understreker at Yrkes-EM blir krevende.

Leder for WorldSkills Norway, Bjørnar Valstad, tar imot statsminister Jonas Gahr Støre under Yrkes-NM 2022. Foto: WorldSkills Norway

– Dette er ikke noen «walk in the park» hvor resultatene kommer av seg selv. Nivået internasjonalt er betydelig høyere enn i NM, og det kreves derfor svært gode forberedelser før avreise til EM. Det viktigste nå er at Emma forbereder seg så godt som overhodet mulig sammen med treneren sin. Det blir om å gjøre sitt beste under det enorme stresset som er på et mesterskap, så får resultatene komme ut fra dette. Det er jeg sikker på at blir bra!

Han er optimistisk før EM.

– Vi har et sterkt lag i EM. Emma har alle forutsetninger for å lykkes, og Norge har gode tradisjoner og sterke resultater i helsefagene fra tidligere mesterskap.