Samenes nasjonaldag

Den 6. februar markeres samenes nasjonaldag. Samene kaller denne dagen sámi álbmotbeaivi (nordsamisk) eller Saemiej åålmegebiejjie (sørsamisk).

Cylinder CC-BY

Tema:

Samenes nasjonaldag

På ndla.no finner du tekster, filmer, videoer og oppgaver som kan knyttes til undervisingsopplegg rundt samenes nasjonaldag.

Ressursene er åpne og tilgjengelig for alle.

Læringsti: Samisk historie

Foto: Berit Roald CC-BY-NC-SA

Hjertespråket

De fleste bruker morsmålet sitt når de uttrykker følelser eller når de drømmer. Vi kan kalle det hjertespråket vårt. Møt tre unge kvinner som forteller om sitt forhold til tre minoritetsspråk i Norge.

Kultur og reiseliv:

Hvordan skape opplevelser i norsk og samisk kultur

Kultur og natur er kjernen i det norske reiselivsproduktet. Lær om hvordan vi kan skape reiselivsprodukter med utgangspunkt i norsk og samisk kultur.

Ressurser fra kultur og kommunikasjon

Rein fanget med lasso av mann på snøscooter
Foto: Trym Ivar Bergsmo / Scanpix CC-BY-NC-SA
En gutt med skinnlue ute i snølandskap med piler i et etui på ryggen og en spent bue.

Samiske filmer

NDLA film har utarbeidet interaktive filmstudieark til utvalgte samiske kortfilmer. Undervisningsoppleggene er tilgjengelig på både nordsamisk, sørsamisk og norsk. Filmtjenesten er åpen og uten pålogging.

Foto: Karoline Frogner CC-BY-NC-SA

Samisk historie

Samisk kultur er bevart gjennom tusenvis av år til tross for store samfunnsendringer. Men mye av samisk historie, spesielt fra 1700-tallet, er preget av blant annet undertrykkelse og misjonering. Lær mer om samisk historie i historiefaget.

Illustrasjon: Johan Turi

Kart med markering av ulike språkområder i Norge, Sverige og Danmark

Læringssti:

Utforsk samiske språk i Norge


Illustrasjon: Samiske språkområder
CC BY-SA 4.0
Ragna Marie Tørdal, Ningyou (Originator), Drieakko (Originator)

Samiske mattradisjoner

I restaurant og matfag finner du filmer og oppgaver om samisk matkultur og samisk mattradisjon. Se hvordan kokken og lærlingene jobber med å bevare de samiske rettene med en ny vri i det moderne kjøkken.