Hjelp til eksamen:

Bli klar til eksamen med disse tipsene

Få hjelp til eksamensforberedelsene, eksempler på eksamensoppgaver og 25 000 ressurser du kan bruke som hjelpemidler før og under eksamen. 

Med gode forberedelser er det lettere å finne fokus. Her er vår sjekkliste til eksamen: 

Gutt smiler og peker på en Ipad med en ndla nettside oppe

💻 Gjør klart alt du trenger av hjelpemidler til eksamen

Skal du ha eksamen i for eksempel matte, norsk, naturfag eller engelsk? På NDLA finner du en mengde varierte læringsressurser fordelt på 146 eksamensfag i vgs. I Min NDLA kan du lagre favorittressursene dine fra NDLA og organisere dem i mapper og med emneknagger. Da får du full oversikt til eksamen, og du har kildehenvisninger klare til eksamensdagen.

Chat GPT er stengt under eksamen, men det er ikke NDLA! Både NDLA og Min NDLA er tillatte hjelpemidler under eksamen. Se våre utvalgte liste for skriftlig eksamen i Norsk VG3 og Norsk YF.

Kvinnelig lærer sitter og skriver på bærbar datamaskin me et lerret i bakgrunnen

💡 Løs tidligere eksamensoppgaver

Å skrive og reflektere er en mye mer effektiv måte å forberede seg til eksamen på enn å lese. Bruk tid på å løse gamle eksamensoppgaver – det hjelper deg også til å finne ut hva som er viktigst å lære før eksamen. Spør læreren din, eller finn eksempler på eksamensoppgaver i vgs. her på NDLA. Filtrer på fag for å finne oppgavene som er aktuelle for deg. Husk at for fag som er merket med UTGÅTT så gjelder forrige læreplan.

Gutt og jente sitter i sofa og jobber sammen med noe på en bærbar datamaskin.

🧘‍♀️ Senk stressnivået før eksamen

De fleste blir stresset før eksamen, og det er vanlig å sove dårlig. Stress er viktig for å mobilisere energi og krefter for å prestere bedre, men hvis du merker at stresset tar overhånd i eksamenssituasjonen, er det smart å prøve avspenningsteknikker

Et enkelt tips er å puste i firkant. Velg et bilde, ei tavle eller noe annet med fire kanter. Pust rolig inn i ca. fem sekunder mens du ser på den første kanten, og rolig ut i ca. fem sekunder mens du ser på den neste. Fortsett rundt alle sidene på firkanten og gjenta flere ganger, til du blir mer avslappet.

Tips under selve eksamen

Når du har forberedt deg godt og rigget det du kan av hjelpemidler, er det bare å finne hvilepulsen til eksamen. 

  • ✅ Bruk tid på å forstå oppgaven. Les oppgaven nøye og forsikre deg om at du forstår hva du skal svare på. 
  • ✅ Ikke bruk tid og krefter på noe som ikke gir uttelling på karakteren. 
  • ✅ Pass klokka. Bruk tid på å forstå oppgaven, men ikke la tida løpe fra deg.
  • ✅ Lag tankekart og disposisjon for besvarelsen.
  • ✅ Bruk kildene og ressursene du trenger fra Min NDLA.
  • ✅ Pust med magen, og spis og drikk sunt underveis.

For å ta i bruk Min NDLA kan du klikke på Min NDLA øverst til høyre på ndla.no. Deretter logger du deg inn med din Feide-bruker, som du allerede har fått fra skolen. Lykke til på eksamen!