I Bodø tok videregående elever saken i egne hender for å sikre at de som kommer etter dem får en bedre seksualundervisning.
– Det er veldig viktig å ha om disse temaene på videregående, men vi skulle også hatt om dette mye tidligere på ungdomsskolen, forteller elevene Kristin Ytterstad og Josefine Engan. De har nylig testet ressurser om kropp og seksualitet på ndla.no.
Jentene tok utgangspunkt i fagstoffet de selv testet, og lagde et eget opplegg i seksualundervisning for niendeklasser i Bodø. Dette ble godt mottatt og jentene har hatt flere undervisningsøkter på ungdomsskoler.
– Vi vil at det skal bli mye mer naturlig å snakke om kropp og seksualitet, sier jentene som synes temaet er alt for viktig til å bli tatt lett på. De mener at mange dårlige erfaringer kunne blitt unngått i ungdomstida ved at det blir snakket mer og bedre om temaet.
Få tips fra elevene og se ressursene som ble brukt lenger nede i saken.
Et tema som engasjerer
Det tverrfaglige temaet folkehelse og livsmestring gir rom for at videregående opplæring kan hjelpe ungdom å blir tryggere på egen kropp og seksualitet. Kan skolen være med på å skape en motvekt til det unyanserte bildet på seksualitet som elevene i dag møter på nett?
Lærer Helene Grotle fra Bodø vgs erfarte at temaet engasjerer stort i klasserommet da hun testet ressursene på ndla.no. Klassen jobbet blant annet med seksuelle rettigheter, tilfredsstillende seksualitet, porno og påvirkning.
– Elevene var veldig på og lærelystne! Når jeg sa vi skulle gå over på neste tema, så hadde de allerede vært gjennom på egenhånd, sier hun.
Ressursene inneholder mange caser og problemstillinger elevene kan diskutere. Grotle forteller at det ikke var vanskelig å få elevene med på opplegget, og at elevene kjenner seg igjen i casene.
Under er en av oppgavene som ble testet:
Elevene bekrefter at det har vært et spennende tema å jobbe med.
– Det har vært ganske gøy! Vi har fått jobbet sammen i grupper, løst oppgaver i lag og kunne reflektert sammen over det vi har lest, forteller de. Jentene påpeker at det er greit om de får velge grupper selv når de skal jobbe med denne tematikken, eller at lærer velger grupper basert på hvem elevene kjenner godt og er trygge på.
– Ikke gjør det kleint
Elevene forteller at det hjelper veldig om læreren er avslappet, og ikke er redd for å snakke om tematikken. De har tidligere opplevd lærere som er ukomfortable med seksualundervisning, og følte det fort hemmet opplegget.
Tips fra elevene:
- Ikke gjør det kleint! Kropp og sex er naturlig, og burde være helt ok å snakke om.
- “Noen ganger må det være litt ukomfortabelt for at det skal bli mer komfortabelt senere”
- Du trenger ikke gå rundt grøten! Det er flott at tekster og caser er direkte.
- La elevene jobbe i grupper de er trygge på.
- Bruk caser og eksempler slik at vi kan diskuterer på generelt grunnlag. En skal ikke tvinge noen til å være med i diskusjoner.
- Grensa går ved personlige erfaringer – gjør gjerne elever bevisst på at de kanskje ikke skal dele alt med for mange. Det kan slå tilbake på en negativ måte.
Ta i bruk ressursene på ndla.no
Elevene fra Bodø håper at flere lærere bruker muligheten de tverrfaglige temaene gir til å jobbe med temaer rundt kropp og seksualitet. Når elevene får mulighet til å diskutere og reflektere i klasserommet, så føler de seg bedre rustet til å snakke om egen kropp og seksualitet på andre arenaer.
“Det vi lærte på ungdomsskolen visste vi allerede om. Disse handlet ikke bare om sex, men også rundt seksualitet – det er mye mer trygt og sunt “ (Jente, vg1 fra brukertest)
De tverrfaglige ressursene om kropp og seksualitet er åpne for alle på ndla.no.
Noen av ressursene som ble testet av elevene i Bodø var:
Ungdomschatter om fest og seksualitet
Gjennom pilotskoleordningen er NDLA jevnlig ute for å teste og få tilbakemelding på innhold, design og konsepter i ulike fag. Nathalie Greger Chanont og Maria Jakobsen synes det er viktig og bra at de får være med og påvirke.