• Fagblogg
  • Vinner av NDLAs skrivekonkurranse høsten 2020!

Vinner av NDLAs skrivekonkurranse høsten 2020!

I høst arrangerte NDLA en skrivekonkurranse for alle elever i videregående skole. Juryen har kåret den beste fagartikkelen, og vi har intervjuet vinneren av førsteplassen.

Bærbar PC og notatblokk. Foto.

Moden besvarelse

Det kom inn bidrag fra Vg1-elever på alle kanter av landet, og det var mange interessante innfallsvinkler til temaet folkehelse og livsmestring. Vinneren av konkurransen ble Eiril Hagen Wahl fra Aust-Lofoten vgs. i Nordland fylkeskommune. Hun har skrevet fagartikkelen «Sosiale medier – på godt og vondt?». Juryen mener at vinnerbidraget er en moden besvarelse fra en Vg1-elev:

– Vinnerteksten er en godt strukturert artikkel som drøfter sosiale medier på godt og vondt grundig og ved hjelp av flere kilder. Forfatteren viser god refleksjon om hvordan tekster kan påvirke livsmestring og folkehelse.

Andreplassen gikk til Oline Valen Urstad ved Sandnes vgs. i Rogaland fylkeskommune. I tillegg får fire andre elever fra Innlandet, Trøndelag og Rogaland en overraskelse tilsendt fra NDLA.

Sosiale medier

Eiril valgte å skrive om sosiale medier fordi hun opplever det som et aktuelt tema og en stor del av livet vårt. 

– Jeg har selv følt at sosiale medier har påvirket måten jeg mestrer livet på, og jeg ville undersøke om dette egentlig stemte. Ønsket mitt var å skrive en tekst som flere kunne kjenne seg igjen i, og at flere blir klar over de ulike måtene sosiale medier påvirker oss på!

Relevante og pålitelige kilder

Eiril startet med å drøfte temaet hun skulle skrive om, med foreldrene sine.

– Deretter søkte jeg på nettet etter informasjon og valgte ut kilder jeg visste var pålitelige fra før av; NRK, forskning.no og Store norske leksikon. I tillegg hadde jeg allerede sett Netflix-dokumentaren The Social Dilemma og lest boka Til Ungdommen, og jeg oppdaget at jeg kunne bruke informasjon fra disse to kildene.

Når det gjelder tips til andre som skal skrive fagartikler, har Eiril to gode tips til dem.

– Tips for andre som skal skrive fagartikkel, er å lage et tankekart for seg selv og skrive ned alle stikkordene som kommer opp i hodet. Det gjør jeg hver gang jeg skal skrive en fagartikkel.

Og dersom du selv skal skrive en fagartikkel, finner du gode ressurser for dette på NDLA. Du kan også følge NDLA norsk på Facebook for flere gode tips og nyheter fra faget.