• Fagblogg
  • Vi har kåret vinnere i NDLAs skrivekonkurranse!

Vi har kåret vinnere i NDLAs skrivekonkurranse!

Tidligere i vår arrangerte NDLA en skrivekonkurranse for alle elever i videregående skole. Juryen har kåret vinnerdiktene, og vi har intervjuet vinner av førsteplassen.

Bærbar datamaskin og notatblokk. Foto.
NTB scanpix, Shutterstock

Inspirasjon fra flere steder

Vinner av førsteplass ble Ingrid Heline Skøre Solberg, som er elev ved Sandefjord videregående skole. Hun sier at hun ikke har noen store idoler når det kommer til dikt eller skriving, men vil trekke frem Trygve Skaug.

– Måten han skriver på, de enkle bildene han skaper, og de følelsene han får frem, er vakre. I tillegg liker jeg veldig godt formen og det litt utradisjonelle i diktene hans.

Hun nevner i tillegg at hun får inspirasjon fra diktere i sosiale medier, som for eksempel Alexander Fallo og nevnte Trygve Skaug.

– Jeg liker også engelskspråklige diktere som Reyna Biddy og Rupi Kaur, som er å finne på sosiale medier. Å ha kreativitet og tekster lett tilgjengelig i hverdagen gjør det ofte lettere å finne god poesi. I tillegg er jeg svært interessert i musikk, og inspireres av fine tekster av blant annet Sondre Lerche, Frida Ånnevik og Melissa Horn. Inspirasjon kan komme fra andre steder også, som å snakke med mennesker, lese bøker eller se på filmer/serier.

Hun har ikke noe bestemt sted der hun «søker» inspirasjon, men passer på å ta vare på det hun synes er fint og noterer ned de stedene i filmer, sanger eller bøker der hun blir mest inspirert.

– Som tips til de som ønsker å skrive mer, så vil jeg si at det er viktig å ta vare på ideene du får. Jeg har skrevet ned mange små ord eller tanker på notater på telefonen eller i notatbøker, og det gjør at jeg kan legge det bort der og da, men ta det opp igjen senere når jeg har tid. Det er også viktig å fortsette å skrive selv om man sitter litt fast, og heller forandre på ting til slutt.

Uforutsigbart og reflekterende

Ifølge juryen er diktet uforutsigbart og reflekterende.

– Leseren vet ikke helt hvor det bærer, og selv om diktet har en fin «sirkel»,  sitter man også etter endt lesning igjen med en undring om hva man har lest. Det er også noe sårt og åpent i teksten som leseren kan fylle med det han eller hun selv vil. Teksten virker uanstrengt og muntlig, og den egner seg fint til både lesing i det stille og for andre.

Delt andreplass

På delt andreplass kom Victoria Therese Verdu og Kristina Bjørnereim, som også er elever ved Sandefjord videregående skole. Ifølge juryen var disse to bidragene så gode at det var vanskelig å skille dem. Juryen bedømte diktene uten å kjenne til hvilken skole elevene tilhørte.

Les de tre diktene her:

Det du vil at det skal være
Uten tittel
Vêrmelding