• Fagblogg
  • Gode tips og verktøy til nettundervisning

Gode tips og verktøy til nettundervisning

Skal du gjennomføre nettundervisning, bør du ha kjennskap til verktøy som kan være nyttige. Her vil du få tips og anbefalinger om verktøy som kan egne seg til nettundervisning.

Venner ute med datamaskin. Foto.

Nettundervisning og fjernsamarbeid

Det finnes mange gode løsninger for å drive nettundervisning og fjernsamarbeid. Et eksempel på en slik løsning kan være Microsoft Teams. Dette verktøyet er tilgjengelig dersom du har Office 365, men kan lastes ned gratis også for andre. Microsoft Teams gjør det mulig å opprette kanaler der flere personer kan samhandle, dele dokumenter, vise skjermbilde og ha videosamtale.

I spillelisten nedenfor kan du se Stine Brynildsen ved Høgskolen i Østfold forklare hva Teams er og hvordan verktøyet kan brukes:

For enkle samtaler kan man også ta i bruk Skype for Business eller Google Hangouts.

Her er noen enkle tips for å bedre kvaliteten på videosamtaler:

  • Bruke hodesett for bedre lyd.
  • Slå av lyden på mikrofonen din når du ikke snakker.
  • Dersom forbindelsen er ustabil, kan du forsøke å slå av videobildet.

Skjermopptak

Skjermopptak kan brukes dersom du ønsker å ta opptak av noe du skal vise på skjermen din. Dette kan eksempelvis dreie seg om presentasjoner. OBS Studio er et gratis program som lar deg ta opptak av skjermbildet. Du kan kombinere opptak av nettleseren din, programmer og for eksempel webkamera. Videoene kan deretter lagres og lastes opp i en læringsplattform. Slike videoer vil egne seg godt til omvendt undervisning eller nettundervisning.

Videoredigering

Dersom du skal lage undervisningsvideoer kan det i enkelte tilfeller være ønskelig å redigere videoene etter at de er spilt inn. Windows 10 har innebygd et verktøy for å redigere videoer. Et annet alternativ kan være Shotcut, som er et avansert videoredigeringsprogram som er gratis. I begge programmene kan du klippe videoen, legge på lyd og legge på ulike effekter.