Fri programvare i skolen

Fri programvare er gratis programvare som gir brukeren muligheten til å endre og redistribuere programkoden. Dette gjør at hvem som helst med kompetanse kan forbedre koden slik at det kommer alle til gode. Når programkoden er tilgjengelig for alle kalles dette gjerne for åpen kildekode (eng. open source). Her vil du få noen tips til fri programvare.

Det er mange fordeler med å bruke fri programvare. Ofte er det store internettsamfunn som samarbeider om å utvikle programvaren i fellesskap. Dette vil kunne bidra til at det ofte kommer nye oppdateringer. En viktig fordel med fri programvare er at programmene er gratis. De støtter som regel også flere ulike plattformer. Det betyr at alle kan bruke disse programmene uten å måtte betale.

OBS Studio

OBS Studio kan brukes til innspilling og strømming av video. Programmet gir mange muligheter, og kan blant annet brukes til å ta opptak av skjermen. I NDLA brukes OBS Studio til videostrømming av #heimefra. OBS Studio kan kjøres i Linux, Mac OS og Windows.

Shotcut

Shotcut er et avansert videoredigeringsverktøy. Programmet støtter flere spor, filtre, samt mange andre funksjoner. Shotcut kan kjøres i Linux, Mac OS og Windows.

LibreOffice

LibreOffice er et kontorstøttesystem som blant annet inneholder tekstbehandler, regneark og presentasjonsverktøy. Kontorstøttesystemet har god støtte for ulike filformater, og kan kjøres i Linux, Mac OS og Windows.

GIMP

GIMP er et avansert bildebehandlingsprogram. I dette programmet kan du gjøre alt fra enkel skalering og bildeutsnitt til mer avansert bildebehandling. GIMP kan kjøres i Linux, Mac OS og Windows.

Inkscape

Inkscape er et illustrasjonsprogram. Med dette programmet kan du for eksempel lage fine illustrasjoner og logoer. Inkscape kan kjøres i Linux, Mac OS og Windows.

Audacity

Audacity er programvare for lydredigering. Programmet har støtte for flere lydspor og har muligheter til å klippe i lyd og legge på effekter. Audacity kan kjøres i Linux, Mac OS og Windows.