• Fagblogg
  • Inspirasjon og læringsressurser til samenes nasjonaldag

Inspirasjon og læringsressurser til samenes nasjonaldag

Torsdag 6. februar feirer vi samenes nasjonaldag. I den anledning ønsker vi å dele fagstoff som kan egne seg til denne dagen.

Samer i samiske drakter. Foto.
Foto: Berit Roald (Scanpix)

Kultur

Samene er et urfolk som er bosatt i Norge, Sverige, Finland og Russland. Når vi snakker om samisk kultur, tenker vi ofte på eksempelvis reindrift, samisk språk og joik, samiske klær og sko og duodji. Les mer om samisk kultur i helse- og oppvekstfag.

Historie

Samisk kultur er bevart gjennom tusenvis av år til tross for store samfunnsendringer. Men mye av samisk historie, spesielt fra 1700-tallet, er preget av blant annet undertrykkelse og misjonering. Du kan lese mer om samisk historie i historiefaget.

Rettigheter

Norge har forpliktet seg til å støtte samenes arbeid for å bevare og utvikle kulturen sin også i framtiden. De har hatt tilhørighet i Norge lenge før den norske stat ble opprettet. De står derfor i en særstilling som minoritetsgruppe, og de har rettigheter som andre grupper i Norge ikke har. I samfunnsfag kan du finne fagstoff om samenes rettigheter.

Mat

I restaurant og matfag har vi nettopp publisert nye filmer og oppgaver om samisk matkultur og samisk mattradisjon. Se hvordan kokken og lærlingene jobber med å bevare de samiske rettene med en ny vri i det moderne kjøkken.

Film

NDLA film har utarbeidet interaktive filmstudieark til utvalgte samiske kortfilmer. Undervisningsoppleggene er tilgjengelig på både nordsamisk, sørsamisk og norsk. Filmtjenesten er åpen og uten pålogging.