I førjulstida kan det være godt å kunne koble av med litt julegøy og sosialt samvær med klassen. Men hvem har sagt at det ikke kan være mye god læring i det? Her kommer en lett blanding av nyttig og moro som kan passe i adventstiden fra forskjellige fag på ndla.no.

Les og jobb med oppgaver til novella “Karens jul” av Amalie Skram. Teksten er fra 1885 og skildrer fattigdom og sosial urettferdighet på en måte som rører ved leseren den dag i dag.
Wikipedia-stafett
En morsom aktivitet i klasserommet, på pauserommet eller i juleselskapet er Wikipedia-stafetten. Her får du virkelig bruk for alt du har av bakgrunnskunnskap og begrepsforståelse!
Forslag til oppdrag:
Hvem kan komme fra “Staysman” til “Ytringsfrihet” med færrest mulige steg?
Hvem kan komme fra “Arbeiderpartiet” til “banan” med færrest mulige steg?
Hvem kan komme fra “Mussolini” til “Co2” med færrest mulige steg?
Få elevene til å lage egne oppgaver, og ta gjerne med deg stafetten i juleselskapet.
Julekort og rasjonell innpakning av julegaver
Julekort og julegaver er en viktig del av norsk julefeiring. Det å pakke julegaver kan bli en morsom utfordring i mattetimen!
Hvordan bruker du minst mulig papir og tid på å pakke inn en pakke? Med denne oppgaven fra NDLA matematikk kan du slå to fluer i en smekk og la elevene pakke inn gaver i mattetimen: Innpakking av julegaver på en rasjonell måte
I Norge har vi sendt julekort i over 120 år og tradisjonen er en del av norsk mediehistorie. På NDLA kan dere lære mer om julekortets historie.

Tips til julematen
I restaurant og matfag finner tips til hva du bør servere på julebordet. Er du usikker på hvor mye du skal lage, så får du også hjelp til mengdeberegning av julematen på ndla.no. Det er som regel vår mest brukte ressurs i juleferien!

Kahoot! og andre utfordringer
Bytt ut barbiedukka med en julenisse i denne gøyale strikkhopp utfordringen fra NDLA matematikk!
Skal du ha quiz, kan det være gøy å bruke Kahoot! som i noen av rundene:
God jul fra oss i NDLA! 🎄